Jachthaven-Eeklo
Welcome to our site!
EYK vzw    EEKLOSE YACHTING & KAMPEERAUTOVERENIGING


Honderd jaar geleden:

Belgische troepen bevrijdden dorpen langs Kanaal van SchipdonkDEINZE / NEVELE / ZULTE - Het Belgische leger heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de bevrijding van ons land op het eind van WO I. Op 28 september 1918 gingen 167.000 manschappen, verdeeld over drie legerkorpsen, in de aanval aan de IJzer. Ze werden ondersteund door een honderdtal vliegtuigen en honderden stukken geschut. De Duitsers schoven achteruit, maar het Belgisch leger zou daarbij op een maand tijd bijna 10.000 soldaten verliezen.

Halverwege oktober stonden ze voor het Kanaal van Schipdonk. Hun aanvallen werden gestuit door hardnekkinge Duitse tegenstand. Mitrailleurs, scherpschutters en artillerie zorgden ervoor dat op enkele dagen tijd tussen Nevele en de Nederlandse grens 500 man sneuvelde.
Op 1 november trok het Duitse vierde leger zich in alle stilte terug naar een nieuwe verdedigingslinie, achter het Kanaal van Terneuzen. Door de val van Deinze was hun positie onhoudbaar geworden. Op 2 november staken Belgische troepen voorzichting de Vaart over.
Dorpen als Zomergem, Merendree, Landegem, Nevele waren zwaar verwoest door Belgische en Duitse artillerie.
Albert I, koningin Elisabeth en de jonge kroonprins Leopold kwamen zich van de schade vergewissen en de mensen een hart onder de riem steken. Zij kwamen op 6 november 1918 vanuit Zomergem langs Merendree en Landegem. In Nevele bezochten ze het klooster en de woning van de vrederechter. 

Andr√© Bollaert schreef over dit koninklijke bezoek een artikel in het pas verschenen themanummer over WO I van de heemkundige kring Het Land van Nevele. Het telt in totaal 193 bladzijden.

Wie het uitzonderlijke tijdschriftnummer, geco√∂rdineerd door Alex Dhondt, opgestuurd wil krijgen, samen met andere, wordt best abonnee/lid. Dit kan door 20 euro te storten op het rekeningnummer BE69 0013 9516 8578.

Meer info over streekgeschiedenis: www.facebook.com/landvannevele