Jachthaven-Eeklo
SINTERKLAAS MAG NA VIJF JAAR WEER INTOCHT MAKEN PER BOOT

Jachthaven en stad sluiten vrede


De jachthaven van Eeklo en het stadsbestuur sluiten weer vrede na vijf jaar koude oorlog. Nu Johan Savat binnen het bestuur van de jachthaven de lakens meer naar zich toe trekt, wordt er eindelijk weer gepraat met de stad. Sterker nog: na vijf jaar mag Sinterklaas zondag weer zijn officiële intocht maken in de jachthaven.

JOERI SEYMORTIER

Sinds 2010 is het ruzie tussen de stad en één van de mooiste toeristische trekpleisters in Eeklo. Er werden dierenhokjes
geplaatst zonder vergunning en er kwam ook een beeldententoonstelling waarvoor geen vergunning aangevraagd was. Jarenlang had de stad Sinterklaas zijn intrede laten doen in de jachthaven, maar omdat de vergunningen daar niet allemaal in orde waren, werd ook dat in 2010 geschrapt. De intermenselijke relaties geraakten bekoeld, en de beeldenoorlog en Sinterklaasoorlog kwamen nooit meer echt goed. Tot nu, want zondag komt Sinterklaas na vijf jaar weer met de boot naar Eeklo.


We hebben de voorbije maanden weer echt vertrouwen kunnen opbouwen", zegt burgemeester Koen Loete (CD&V+). "We hebben goede contacten met Johan Savat die binnen het bestuur van de jachthaven bruggen aan het bouwen is. Wij hebben als stad de hand uitgestoken en willen weer stap voor stap helpen om de jachthaven verder uit te bouwen. Sommige mensen van het bestuur voelden zich in het verleden persoonlijk geviseerd door de stad, maar daar is nooit iets van aan geweest. Er waren toen bouwovertredingen en als stad moet je daar op reageren, zoals je ook tegen alle andere particulieren in de stad zou reageren. Wij hebben altijd voor iedereen gelijk proberen te doen, maar dat is ons kwalijk genomen. Soit: de vergunningen zijn allemaal in orde en we kijken nu naar de toekomst. We willen de parking voor mobilhomes verder helpen uitbouwen en denken zelfs aan een tentenweide."

  Johan Savat kon het vertrouwen weer opbouwen. - JSA
Johan Savat is blij dat de plooien gladgestreken zijn. "De jachthaven werd in 1995 geopend, in samenwerking met de stad", zegt Savat. "De relatie is verwaterd, maar dat moest gewoon weer goed komen. We hebben veel gepraat en de deuren staan weer langs beide kanten open. Voor de jachthaven is dat ook het signaal om weer de oude activiteiten van vroeger van onder het stof te halen. Zondag mogen we eindelijk opnieuw de intrede van de Sint mee organiseren. Maar ook het Maatjesfestival of de Visserijfeesten zouden we nieuw leven willen inblazen."